SEO-kategorier
Trending

Hvorfor SEO er viktig?

Velkommen!

Dette kapittelet vil bidra til å bygge dine grunnleggende SEO-kunnskaper og selvtillit.

Grunnleggende om søkemotorer

Søkemotorer er svarer som gjennomsyrer milliarder av innholdsstykker og evaluerer tusenvis av faktorer for å avgjøre hvilket innhold som mest sannsynlig vil svare på din spørsmål. Søkemotorer gjør alt dette ved å oppdage og katalogisere alt av tilgjengelig innhold på İnternett (websider, PDF-filer, bilder, videoer osv.)

Hvilke søkeresultater er “organiske” ?

Som jeg sa tidligere, er organiske søkeresultater de som tjenes gjennom effektiv SEO, ikke betalt for (dvs. ikke reklame). I dag er resultatsidene for søkemotorer – ofte referert til som “SERPs” – fylt med både mer annonsering og mer dynamiske organiske resultatformater (kalt “SERP-funksjoner”) enn vi noen gang har sett før. Hvis du for eksempel søker etter “Oslo vær”, vil du se en værmelding for byen Oslo direkte i SERP i stedet for en lenke til et nettsted som kan ha den prognosen. Hvis du søker etter “pizza Oslo”, vil du se et “lokal pakke” -resultater bestående av pizzasteder i Oslo. Praktisk, ikke sant? Det er viktig å huske at søkemotorer tjener penger på reklame. Målet deres er å bedre søkers spørsmål (innenfor SERP), å holde søkere tilbake og å holde dem på SERP-ene lenger.

Noen SERP-funksjoner på Google er organiske og kan påvirkes av SEO. Disse inkluderer utvalgte utdrag (et markedsført organisk resultat som viser et svar inne i en boks) og relaterte spørsmål (aka “folk spør også etter” -bokser). Det er verdt å merke seg at det er mange andre søkefunksjoner som ikke påvirkes av SEO. Disse funksjonene har ofte data hentet fra proprietære datakilder, som Wikipedia, WebMD og IMDb.

Hvorfor SEO er viktig

Mens betalt annonsering, sosiale medier og andre nettbaserte plattformer kan generere trafikk til nettsteder, er størstedelen av online trafikk drevet av søkemotorer. Organiske søkeresultater virker mer troverdige for kunnskapsrike søkere og mottar langt flere klikk enn betalte annonser. For eksempel, av alle norske søk, er det bare 2,8% av folk som klikker på betalte annonser.

Et nøtteskall: SEO har 20 ganger mer trafikkmulighet på både mobil og stasjonær.

SEO er også en av de eneste online markedsføringskanalene som er riktig konfigurert og kan fortsette å betale utbytte over tid. Hvis du gir et solid innhold som fortjener å rangere for de riktige søkeordene, kan trafikken din stige over tid, mens reklame trenger kontinuerlig finansiering for å sende trafikk til din nettside. Optimalisering av din nettside vil bidra til å gi bedre informasjon til søkemotorer, slik at innholdet ditt kan indekseres riktig og vises i søkeresultatene.

Detaljert artikkel om hva er SEO

Bør jeg ansette en SEO-profesjonell, konsulent eller et byrå?

Avhengig av vilje til å lære og kompleksiteten til din nettside, kan du utføre litt grunnleggende SEO selv. Eller så kan du selvfølgelig foretrekke hjelp fra en ekspert. Uansett hva så er det greit!

Hvis du ender opp med eksperthjelp, er det viktig å vite at mange byråer og konsulenter “tilbyr SEO-tjenester”, men kan variere mye i kvalitet. Å vite hvordan du velger et godt SEO-selskap kan spare deg mye tid og penger, ettersom feil SEO-teknikker kan skade din nettside mer enn det ellers ville ha hjulpet.

hva er seo

White hat VS Black hat SEO

“White hat SEO” refererer til SEO-teknikker, praksis og strategier som følger søkemotorregelen, og dens viktigste fokus er å gi mer verdi til mennesker. “Black hat SEO” refererer til teknikker og strategier som forsøker å spamme / lure søkemotorer. Selv om SEO med svart hatt kan fungere, utsetter den nettsider i en enorm risiko for å bli straffet eller avindeksert (fjernet fra søkeresultatene) og har etiske implikasjoner. Straffede nettsteder har ofte konkursbedrifter. Derfor er det viktig å være forsiktig når du velger en SEO-ekspert eller et byrå.

Søkemotorer deler lignende mål med SEO-bransjen

Søkemotorer vil hjelpe deg med å lykkes. Faktisk har Google til og med en startguide for søkemotoroptimalisering, omtrent som en nybegynnerveiledning! De støtter også innsatsen fra SEO-samfunnet. Selv om retningslinjene for nettredaktører varierer fra søkemotor til søkemotor, forblir de underliggende prinsippene de samme: Ikke prøv å lure søkemotorer. I stedet gi dine besøkende en flott onlineopplevelse. For å gjøre det, følg retningslinjene for søkemotorer og oppfyll brukerens hensikt.

Retningslinjer for Googles nettredaktører

Grunnleggende prinsipper

 • Lag sider primært for brukere, ikke for søkemotorer.
 • Ikke lur dine brukere.
 • Unngå triks som er ment for å forbedre rangering av søkemotorer. En god tommelfingerregel er om du føler deg komfortabel med å forklare hva du har gjort på et nettsted til en Google-ansatt. En annen nyttig test er å spørre: “Hjelper dette brukerne mine? Ville jeg har gjørt dette hvis søkemotorer ikke eksisterte?”
 • Tenk på hva som gjør nettstedet ditt unikt, verdifullt og engasjerende.

Ting du bør unngå:

 • Automatisk generert innhold
 • Deltakelse i koblingsopplegg
 • Opprette sider med lite eller intet originalt innhold (dvs. kopiert fra et annet sted)
 • Skjuling – vise søkemotorscrawlere annet innhold enn besøkende.
 • Skjult tekst og lenker
 • Døråpningssider – sider opprettet for å rangere godt for spesifikke søk for å tiltrekke trafikk til nettsiden.

GOOGLE – Retningslinjer for nettredaktører

Grunnleggende prinsipper:

 • Gi klart, dypt, engasjerende og lette innhold på din nettside.
 • Hold sidetitlene oversiktlige og relevante.
 • Koblinger blir sett på som et signal om popularitet, og Google belønner koblinger som har vokst organisk.
 • Sosial innflytelse og sosiale andeler er positive signaler og kan påvirke hvordan du rangerer organisk på sikt.
 • Sidehastighet er viktig, sammen med en positiv, nyttig brukeropplevelse.
 • Bruk alt-attributter for å beskrive bilder, slik at Google kan forstå innholdet bedre.

Ting å unngå:

 • Tynt innhold, sider som for det meste viser annonser eller tilknyttede lenker, eller som på annen måte omdirigerer besøkende bort til andre nettsteder, vil ikke rangere godt.
 • Krenkende koblingstaktikk som tar sikte på å blåse opp antallet og arten av innkommende lenker, for eksempel å kjøpe lenker, delta i lenkeoppsett, kan føre til avindeksering.
 • Sørg for at rene, konsise URL-strukturer som inkluderer søkeord, er på plass. Dynamiske parametere kan skitne opp nettadressene dine og forårsake dupliserte innholdsproblemer.
 • Gjør nettadressene dine beskrivende, korte, søkeordrike når det er mulig, og unngå tegn som ikke er bokstaver.
 • Å begrave lenker i Javascript / Flash / Silverlight; hold innhold utenfor disse også.
 • Å kopiere innhold
 • Nøkkelordstopp
 • Skjuling

Retningslinjer for å representere din lokale virksomhet på Google

Hvis virksomheten du utfører SEO-arbeid for, opererer lokalt, enten utenfor en butikk eller kjører til kundenes lokasjoner for å utføre tjenester, kvalifiserer den for en Google My Business-oppføring. For lokale bedrifter som disse, har Google retningslinjer som styrer hva du bør og ikke bør gjøre for å opprette og administrere disse oppføringene.

Grunnleggende prinsipper:

 • Sørg for at du er kvalifisert for inkludering i Google Min bedrift-indeks. du må ha en fysisk adresse, selv om det er hjemmeadressen din, og du må betjene kundene ansikt til ansikt, enten der du bor (som en butikk) eller hos dem (som en rørlegger)
 • Representer ærlig og nøyaktig alle aspekter av dine lokale forretningsdata, inkludert navn, adresse, telefonnummer, nettsideadresse, virksomhetskategorier, åpningstider og andre funksjoner.

Ting du bør unngå

 • Oppretting av Google Min bedrift-oppføringer for enheter som ikke er kvalifiserte
 • Feil fremstilling av din kjernevirksomhetsinformasjon, inkludert å “fylle” firmanavnet ditt med geografiske eller tjenestens nøkkelord, eller opprette oppføringer for falske adresser
 • Bruk av postbokser eller virtuelle kontorer i stedet for autentiske gateadresser
 • Misbruk av anmeldelsesdelen av Google My Business-oppføringen, via falske positive anmeldelser av din virksomhet

Oppfylling av brukerens hensikt

I stedet for å bryte disse retningslinjene i et forsøk på å lure søkemotorer til å rangere deg høyere, må du fokusere på å forstå og oppfylle brukerens hensikt. Når en person søker etter noe, har de et ønsket resultat. Enten det er et svar, konsertbilletter eller et kattefoto, er ønsket innhold deres “brukerintensjon”. Hvis en person søker etter “band”, er hensikten med å finne musikalske band eller noe annet. Din jobb som SEO er å raskt gi brukerne innholdet de ønsker med riktig format.

Vanlige brukerintensjonstyper:

Informativ: Søker etter informasjon. Eksempel: “Hva er den beste typen bærbar PC for fotografering?”

Navigasjon: Søker etter et bestemt nettsted. Eksempel: “Apple”

Transaksjonell: Søker å kjøpe noe. Eksempel: “gode tilbud på MacBook Pros”

Du kan få et glimt av brukerens hensikt ved å google ønsket søkeord og evaluere gjeldende SERP. Hvis det for eksempel er bilder, er det veldig sannsynlig at folk som søker etter det søkeordet, søker etter bilder.

Evaluer også hvilket innhold dine topprangerte konkurrenter gir som du ikke har. Hvordan kan du doble verdien på din nettside?

Å tilby relevant innhold av høy kvalitet på din nettside vil hjelpe deg med å rangere høyere i søkeresultatene. Sist men ikke minst vil det etablere troverdighet og tillit hos online publikum.

Før du gjør noe av det, må du først forstå målet for din nettside, for å gjennomføre en strategisk SEO-plan.

Kjenn nettsidens/ klientens mål

Hver nettside er annerledes, så ta deg tid til å virkelig forstå et bestemt nettsteds forretningsmål. Dette vil ikke bare hjelpe deg med å bestemme hvilke områder av SEO du bør fokusere på, hvor du kan spore konverteringer, og hvordan du setter referanseverdier, men det vil også hjelpe deg med å lage punkter for å forhandle SEO-prosjekter med kunder, sjefer osv

Hva vil KPI-ene dine (Key Performance Indicators) være for å måle avkastningen på SEO-investering? Mer enkelt, hva er ditt barometer for å måle suksessen til din organiske søkeinnsats? Du vil ha det dokumentert, selv om det er så enkelt:

Her er noen vanlige KPI-er for å komme i gang:

 • Salg
 • Nedlastinger
 • Registrering via e-post
 • Kontakt skjema
 • Telefon samtaler

Og hvis bedriften din har en lokal komponent, vil du også definere KPI-er for Google My Business oppføringene dine. Disse kan omfatte:

 • Klikk for å ringe
 • Klikk-til-nettsted

Du har kanskje lagt merke til at ting som “rangering” og “trafikk” ikke var på KPI-listen, og det er forsettlig.

“Men vent litt!” Du sier. “Jeg kom hit for å lære om SEO fordi jeg hørte at det kunne hjelpe meg å rangere og få trafikk, og du forteller meg at det ikke er viktige mål?”

Ikke i det hele tatt! Du har hørt riktig. SEO kan hjelpe din nettside med å rangere seg høyere i søkeresultatene og dermed føre til mer trafikk, det er bare det at rangering og trafikk er et middel til et mål. Rangering er lite relevant hvis ingen klikker på din nettside, og det er lite fornuftig hvis trafikken ikke oppnår et større forretningsmål.

Før du begynner med SEO, må du sørge for at du har lagt opp dine forretningsmål, og deretter bruke SEO for å hjelpe deg med å oppnå dem – ikke omvendt.

SEO oppnår så mye mer enn forfengelighet. Når det er gjort bra, hjelper det ekte virksomheter med å oppnå reelle mål for deres suksess.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top button