Digital marketing

Hvordan lage en konkurrentanalyse for sosiale medier

Hvordan kan du vinne på sosiale medier og ligge i forkant av dine konkurrenter? Start med en analyse av dine konkurrenter på sosiale medier.

Den vil vise deg hvordan du sammenligner deg med andre innen ditt felt og hjelpe deg med å finne nye muligheter og mulige trusler.

Denne guiden vil vise deg hvordan du gjør din egen konkurranseanalyse på sosiale medier. Jeg vil også gi deg en liste over de beste verktøyene du kan bruke for å lage en slik analyse.

Hva er konkurrentanalyse for sosiale medier?

En konkurrentanalyse er en analyse av dine konkurrenter for å finne ut om deres styrker og svakheter og hvordan disse styrkene og svakhetene er sammenlignet med dine egne.

En konkurrentanalyse av sosiale medier vil hjelpe deg med å :

 • Identifisere hvem dine konkurrenter er på sosiale medier
 • Vite hvilke sosiale plattformer de er på
 • Vite hvordan de bruker disse plattformene
 • Forstå hvor godt deres sosiale strategi fungerer
 • Benchmark dine sosiale resultater mot konkurrentene
 • Identifisere sosiale trusler mot din virksomhet
 • Finne hull i din egen markedsføringsstrategi for sosiale medier

Hvorfor lage en konkurrentanalyse for sosiale medier?

Å lære om konkurrentene dine er ikke den eneste grunnen til å gjøre en konkurrentanalyse for sosiale medier. Det vil også gi deg innsikt i din egen virksomhet og målgruppen din (som sannsynligvis overlapper med konkurrentenes publikum).

Her er noen overraskende innsikter en konkurrentanalyse for sosiale medier kan gi deg:

 • Ytelsesmål for din egen virksomhet, for eksempel gjennomsnittlige følgere, engasjementsrater og share of voice.
 • Ideer for de beste tidene å poste ut på sosiale medier (siden publikum sannsynligvis er online på samme tid)
 • En forståelse av potensielle kunders smertepunkter
 • Nye og bedreideer til innhold som kan appellere til ditt publikum (eller omvendt som IKKE treffer publikum, og som du kanskje vil unngå)
 • En forståelse av hvordan du kan kommunisere med publikum på bestemte plattformer (dvs. tilfeldig eller formelt)
 • Ideer som kan hjelpe med å skille din merkevare
 • Og mer!,

Til syvende og sist vil en konkurrentanalyse av sosiale medier gi deg så mye du legger i den. Du kan velge å lage en engangsrapport av dine konkurrenter i sosiale medier eller ansette noen på ditt lag som kan holde styr på dine konkurrenter. De fleste bedrifter gjør noe midt i mellom: en kvartals- eller månedsrapport.
Uansett hvilket analysenivå du velger, vil innsikten være uvurderlig

Hvordan lage en konkurrentanalyse av sosiale medier: en 4-trinns prosess

Vi har delt opp prosessen med å gjennomføre en konkurrentanalyse for sosiale medier i fire trinn som vil fungere for enhver merkevare.

Trinn 1. Bestem hvem dine konkurrenter er

Identifiser dine konkurrerende søkeord

Du kjenner sannsynligvis allerede til noen av søkeordene bedriften din prøver å rangere etter i søkemotorene. Hvis du for eksempel jobber for et hotell som ligger i frogner . vil du sannsynligvis fokusere på søkeord som «Oslo-hoteller» og «beste steder å bo i Frogner».

Google Adwords søkeordplanlegger er et flott verktøy for å identifisere søkeordene som er mest relevante for din merkevare. Selv om du ikke annonserer med Google Adwords, kan du fortsatt bruke dette verktøyet siden den er gratis.

For å starte, bruk verktøyet til å analysere din nettside. Du får en liste over relevante søkeord, sammen med gjennomsnittlig månedlig søk og estimert konkurransenivå.

konkurrentanalyse for sosiale medier

Eller du kan angi dine kjente målsøkeord i verktøyet. Igjen får du en liste over relaterte søkeord med data om søkevolum og konkurranse. Bruk disse relaterte søkeordene slik at du kan være sikker på at du analyserer virksomheter som virkelig konkurrerer med dine egne.

Sjekk hvem som rangerer for disse søkeordene i Google

Velg de fem eller ti beste søkeordene som har størst relevans for din virksomhet, og koble dem til Google. Du vil snart få en følelse av hvem dine top konkurrenter er på nett.

Vær spesielt oppmerksom på merkevarene i din bransje som betaler for Google-annonser for å få navnene deres over de organiske søkeresultatene, ettersom de legger pengene sine der markedsføringsambisjonene er. Selv om de ikke har gode organiske søkerangeringer (ennå), er det verdt å sjekke ut hvordan de presterer på sosiale medier.

konkurrentanalyse for sosiale medier

Sjekk hvem som vises i sosiale søk etter disse søkeordene

Merkene som rangerer for søkeordene dine i Google er ikke nødvendigvis de samme som rangerer godt innenfor selve sosiale medier. Siden dette er en konkurranseanalyse for sosiale medier, må du også se hvem som kommer øverst i sosiale søkeresultater.
Gå for eksempel til Facebook og skriv inn søkeordet ditt i søkefeltet. Klikk deretter på Sider i toppmenyen.

konkurrentanalyse for sosiale medier

Trinn 2. Samle informasjon

Nå som du vet hvem dine konkurrenter er, må du lære deg om hva de driver med på sosiale medier.

Klikk deg videre til de sosiale nettverkene til hvert av merkene du har identifisert som toppkonkurrenter. Som nevnt ovenfor, kan du vanligvis finne disse koblingene i topp- eller bunnteksten på deres nettside. Legg merke til følgende:

 • Hvilke sosiale nettverk er de på?
 • Hvor stort er deres følgere og hvor raskt vokser den?
 • Hvem er deres beste følgere?
 • Hvor ofte legger de ut innlegg?
 • Hva er engasjementsgraden deres?
 • Hva er deres sosiale andel av stemmen?
 • Hvilke hashtags bruker de oftest?
 • Hvor mange hashtags bruker de?

Du kan finne mye av denne informasjonen bare ved å klikke deg rundt på konkurrentens sosiale profiler.

Trinn 3. Gjør en SWOT-analyse

Nå som du har samlet alle disse dataene, er det på tide å analysere dem på en måte som hjelper deg å forstå hvor du står i forhold til konkurrentene. Som en del av denne analysen vil du også se etter potensielle måter å forbedre strategien din på, og potensielle farer å se opp for underveis.

En SWOT-analyse er et flott verktøy som hjelper deg med å tenke klart om all denne informasjonen. I en SWOT-analyse tar du en grundig titt på virksomheten din og konkurrentene for å identifisere:

 • S – Strengths (Styrker)
 • W – Weaknesses (Svakheter)
 • O – Opportunities (Muligheter)
 • T – Threats (Trusler)

Det som er viktig å vite er at styrker og svakheter involverer faktorer internt i dinmerkevare. I utgangspunktet er dette ting du gjør riktig, og områder der du kan tåle å bli bedre.

konkurrentanalyse for sosiale medier

Her er noen elementer å liste opp i hver kvadrant av SWOT-malen.

Strengths (Styrker)

List opp beregninger der dine tall er høyere enn dine konkurrenter.

Weaknesses (Svakheter)

List opp beregninger der dine tall ligger etter dine konkurrenter. Dette er områder du vil fokusere på å forbedre gjennom testing og justeringer av strategien for sosiale medier.

Husk at du kan ha både styrker og svakheter for hvert sosialt nettverk. For eksempel er kanskje antallet følgere på Facebook høyere enn konkurrentene dine, men de har bedre følgervekst. Eller kanskje du har færre Instagram-følgere, men høyere engasjement.

Vær ganske spesifikk her, fordi disse distinksjonene vil hjelpe deg med å identifisere dine muligheter og trusler.

Opportunities (Muligheter)

Nå som du med et øyeblikk kan se hvor du står i forhold til dine konkurrenter, kan du identifisere potensielle muligheter som du kan få nytte av.

Disse mulighetene kan være områder der du tror du kan forbedre deg basert på informasjon du allerede har samlet inn, eller det kan være basert på forventede eller nylige endringer i den sosiale medier.

Threats (Trusler)

I likhet med muligheter kommer det også trusler utenfor din bedrift. For å få en god følelse av kommende trusler, ta en god titt på tall relatert til vekst, eller noe som betyr endring over tid.

For eksempel kan en konkurrent som er liten, men som har en høy følgevekstrate, utgjøre en større trussel enn en stor konkurrent med stillestående vekst.

Dette er et annet område hvor du må holde et øye med for kommende endringer som kan påvirke din posisjon sammenlignet med dine konkurrenter.

Trinn 4. Inkorporer de nyeste dataene med overvåking av sosiale medier

 

Du bør gå gjennom konkurrentanalysen på sosiale medier regelmessig for å holde den oppdatert. Gjør dette til en fast del av din rutine. Det betyr at du trenger en konstant tilførsel av oppdatert informasjon.

Ved å sette på plass en solid overvåkingsstrategi for sosiale medier vil du utstyre deg med sanntidsdata som du kan inkludere i din neste analyse. Dette er en spesielt nyttig strategi for å identifisere potensielle muligheter og trusler.

Vi vil gå gjennom noen verktøy du kan bruke for overvåking av sosiale medier nedenfor. I utgangspunktet handler det om å være bevisst på sosiale samtaler som involverer din merkevare, dine konkurrenter og din bransje.

5 beste verktøy for konkurrentanalyse for sosiale medier
 1. BuzzSumo
 2. Hootsuite Streams
 3. Semrush
 4. Mentionlytics
 5. Ahrefs

 

Du kan også lese artikkelen vår for å lage en effektiv SEO-strategi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top button